25 Ιανουάριος 2020, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2020, 22:33

Πώς η ΕΛΑΣ εντόπισε την ποσότητα-μαμούθ κοκαΐνης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας

  • Πώς η ΕΛΑΣ εντόπισε την ποσότητα-μαμούθ κοκαΐνης στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
    Φωτογραφία με την ποσότητα των ναρκωτικών που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχει χειριστεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, υπογράμμισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, μιλώντας σήμερα (25/1) στους εκπροσώπους του Τύπου για την κατάσχεση 1,181 τόνων κοκαΐνης στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και τη σύλληψη οκτώ αλλοδαπών.

Προηγήθηκε πολύμηνη συστηματική έρευνα, που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες, σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε διυπηρεσιακή συνεργασία με το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, εξήγησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΛΑΣ.

«Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρα της Ευρώπης, από όπου κατευθύνουν τη δράση των υπόλοιπων μελών σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την ανεύρεση σκαφών για τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Καραϊβική, την παραλαβή των ναρκωτικών και τη διεκπεραίωση των πληρωμών έως την τελική διάθεσή τους σε χώρες της Ευρώπης και της Βορειοδυτικής Αφρικής», ανέφερε ο Π. Τζεφέρης.

Με βάση τα δεδομένα της έρευνας, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες και παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και στην Αττική, την Καλλιθέα, το Ίλιον, το Παγκράτι και τη Νέα Σμύρνη, με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και της Ομάδας ΔΙΑΣ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν εντός οικίας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης (ένας τόνος και 181 κιλά), την οποία η εγκληματική οργάνωση είχε εισάγει στη χώρα μας με ιστιοφόρο και την προόριζε για περαιτέρω διάθεση στην παράνομη αγορά. Επίσης, έγιναν συλλήψεις οκτώ αλλοδαπών, που –σύμφωνα με την Αστυνομία– δραστηριοποιούντο στη χώρα μας ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στην κατοχή τους βρέθηκαν περίστροφο, τρία πιστόλια, πολεμικό τυφέκιο Καλάζνικοφ και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Σύμφωνα τις δηλώσεις του υποστράτηγου, στην υπόθεση εμπλέκονται ακόμα εννέα άτομα, για τα οποία πραγματοποιούνται έρευνες και επιχειρήσεις εντοπισμού, τόσο στη χώρα μας όσο και σε χώρες του εξωτερικού με συνεργαζόμενες υπηρεσίες. Επίσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θεωρούνται από την ΕΛΑΣ στο σύνολό τους επικίνδυνοι κακοποιοί καθώς οπλοφορούν.

Χαρακτηριστικά, όπως λέχθηκε, ένας από τους συλληφθέντες (41χρονος αλλοδαπός), τον Φεβρουάριο του 2010, στο Βύρωνα Αττικής, μαζί με ομοεθνή συνεργό του, δραπέτες και οι δύο φυλακών, πυροβόλησαν επανειλημμένα και έριξαν πέντε χειροβομβίδες κατά αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που επιχειρούσαν να τους συλλάβουν. Σημειώνεται ότι στο περιστατικό είχε χάσει τη ζωή του διερχόμενος ιδιώτης και είχαν τραυματιστεί δυο αστυνομικοί.

Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση έχει αποκομίσει παράνομα έσοδα που υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ.