25 Ιανουάριος 2020, 15:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2020, 14:59

Ηλεκτρονικά η δήλωση των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων

  • Σε ΦΕΚ η ανάθεση ανακαθορισμού των τιμών ζώνης σε επτά περιοχές
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στους δήμους, θα έχουν οι ιδιοκτήτες σε περίπου 10 ημέρες, οπότε αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο 37ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Η διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου αφορά τη δήλωση της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στα τετραγωνικά που είναι στο Ε9 και σε αυτά που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η σχετική ρύθμιση που απαλλάσσει από πρόστιμα για τυχόν αδήλωτα τετραγωνικά την τελευταία πενταετία αφορά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), όπως διευκρίνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Για όσους πολίτες έσπευσαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν από την ψήφιση της ρύθμισης, ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και αναμένει την εισήγησή της για το θέμα.

Σε ό,τι αφορά στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η δυνατότητα αιτήσεων ώστε οι ιδιοκτήτες τους να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη. Επίσης, την Παρασκευή θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα στην ΕΕΤΑΑ να υπογράφει συμβάσεις έργου στους μηχανικούς του ΤΕΕ, ώστε οι τελευταίοι να εκτελούν μελέτες και να εποπτεύουν την κατασκευή τεχνικών έργων στους δήμους, και παράλληλα να στηρίζουν τεχνικά τις υπηρεσίες δόμησης και τις πολεοδομίες.