25 Ιανουάριος 2020, 11:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2020, 11:02

Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

  • Αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Fitch
    Εξωτερκή άποψη των γραφείων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στη Νέα Υόρκη (φωτ.: EPA / Justin Lane)

O Fitch αναβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «ΒΒ» από «BB-», με θετική προοπτική. Όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τη συνεχιζόμενη καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.

Fitch: Η αναβάθμιση αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο, και την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα. Κάνει, επίσης, προσπάθειες για να δώσει νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μας, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και αυξάνουν την εμπιστοσύνη ότι η σχέση με τους πιστωτές της ΕΕ θα παραμείνει εποικοδομητική».

Επί του παρόντος, η εκτίμηση για την τάση αύξησης του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη στο 1,2%, αλλά, όπως λέει ο Fitch, μια απτή πρόοδος στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής (που στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων) θα μπορούσε να στηρίξει μια βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ.

Η εκτίμηση είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης έχει φτάσει στο 4% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από το στόχο του 3,5%, ενώ αναμένεται ότι θα μειωθεί στο 3,5% και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. «Μία μείωση του στόχου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ θα μπορούσε να δώσει σημαντική στήριξη στην οικονομία», τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.