25 Ιανουάριος 2020, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2020, 10:09

Πρεμιέρα τον Μάρτιο για τον e-ΕΦΚΑ

  • Πρεμιέρα τον Μάρτιο για τον e-ΕΦΚΑ
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ένα νέο, ψηφιακό ασφαλιστικό σύστημα επιδιώκεται να υλοποιηθεί με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής συντάξεων και εφάπαξ, ενώ θεσπίζεται και η ψηφιακή σύνταξη.

Ο e-ΕΦΚΑ, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, είναι ο πρώτος εθνικός φορέας ασφάλισης, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Κομβικό σημείο της μεταρρύθμισης θεωρείται η ενοποίηση της βάσης των ασφαλιστικών δεδομένων, ώστε όλες οι λειτουργίες κοινωνικής ασφάλισης να είναι ψηφιοποιημένες με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η άμεση και η ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ). Μάλιστα, όπως αναφέρεται, με την ψηφιακή σύνταξη θα ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής των νέων συνταξιούχων.

Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να έχουν on line πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες, να εκδίδουν βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, ενώ μέσω του «ΑΤΛΑΣ» δίνεται πρόσβαση στην ασφαλιστική ιστορία. Ο e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Μαρτίου.