25 Ιανουάριος 2020, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2020, 12:40

Σεισμός στην Τουρκία: Αυξάνονται οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί εγκλωβισμένοι

  • Σεισμός στην Τουρκία: Αυξάνονται οι νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, πολλοί εγκλωβισμένοι
    (Φωτ.: Anadolu / Ömer Yasin Ergin)

Προς τα πάνω αναθεώρησαν οι τουρκικές Αρχές τον αριθμό των θυμάτων από το σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε το απόγευμα της Παρασκευής την ανατολική Τουρκία, και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα χαλάσματα. Οι νεκροί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, είναι τουλάχιστον 22 και οι τραυματίες φτάνουν τους 1.130, οι περισσότεροι στην επαρχία Ελαζίγκ. Τραυματίες υπάρχουν και στη γειτονική Μαλάτεια όπου κατέρρευσαν 5 κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ.

Από χθες έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 270 μετασεισμοί, 12 εκ των οποίων ήταν μεγέθους άνω των 4 βαθμών.

Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, κάποιοι σε σκηνές που εστάλησαν από την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτσά ανέφερε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν πληροφορίες για περίπου 30 εγκλωβισμένους σε χαλάσματα στο Ελαζίγκ, και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Ττηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν νωρίς σήμερα, δείχνους τρεις ανθρώπους να ανασύρονται ζωντανοί από τα χαλάσματα 12 ώρες μετά τον σεισμό. Μία ακόμα γυναίκα διασώθηκε ύστερα από 13 ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει σωστικά συνεργεία, εάν της ζητηθεί.

Για τη σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε Ιράκ, Συρία, Λίβανο και Ισραήλ, ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, καθώς οι τεκτονικές δομές είναι διαφορετικές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε έναν νέο εξίσου ισχυρό μετασεισμό, ακόμα και κοντά στο μέγεθος του κύριου σεισμού, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του θα μεταβούν σήμερα στη σεισμόπληκτη περιοχή.