24 Ιανουάριος 2020, 21:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 23:27

Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Τουρκία – Νεκροί και μεγάλες ζημιές σε κτήρια (βίντεο)

  • Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Τουρκία – Νεκροί και μεγάλες ζημιές σε κτήρια (βίντεο)
    Κτήριο που κατέρρευσε από τον σεισμό στην Ελαζίγκ (φωτ.: EPA / STR)
  • Ισχυρός σεισμός συγκλόνισε την Τουρκία – Νεκροί και μεγάλες ζημιές σε κτήρια (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / STR)

Στους δεκατέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση που συγκλόνισε σήμερα την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων της γειτονικής χώρας. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

Οι Αρχές της γειτονικής χώρας δήλωσαν ότι στέλνουν ομάδες διάσωσης στην περιοχή όπου κυριαρχεί ο τρόμος. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,7 βαθμών. Από την πλευρά του, το παρατηρητήριο του Καντιλί έκανε λόγο για έναν σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο μεγάλη, ώστε έγινε αισθητή και σε αρκετές γειτονικές χώρες, όπως σημειώνει το Reuters.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην επαρχία Ελαζίγκ, περίπου 550 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Άγκυρας. Κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική Συρία και το Ιράν ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε αυτές τις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στο Λίβανο μετέδωσαν επίσης ότι οι κάτοικοι στις πόλεις της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Λέκκας: Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, φόβοι για μεγάλες ζημιές
Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, γιατί ήταν πολύ επιφανειακός, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές.

Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί μεγέθους ακόμη και 6,5 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν προήλθε από το πολύ γνωστό ρήγμα της Ανατολίας ούτε έχει σχέση με του πολύ πρόσφατους σεισμούς στην Μικρά Ασία απέναντι από την Λέσβο.

Σφοδρότατο και πολύ επιφανειακό χαρακτήρισε τον σεισμό ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Σε δηλώσεις του, διευκρίνισε ότι προήλθε από το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μέσα στην Τουρκία. Και ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς.