25 Ιανουάριος 2020, 00:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 22:57

ΠΑΣΕΠΟΝ και Έλληνες της Αρμενίας για Ιβάν Σαββίδη

  • ΠΑΣΕΠΟΝ και Έλληνες της Αρμενίας για Ιβάν Σαββίδη

Η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας, η οποία αποτελείται από 13 Ομοσπονδίες Ποντιακών Σωματείων από διάφορες χώρες του κόσμου τοποθετήθηκε με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τον Ιβάν Σαββίδη.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Είμαστε όλοι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε. Οι Έλληνες του Πόντου συγκεκριμένα αναγκάστηκαν να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να σώσουν τις ζωές τους και βρήκαν καταφύγιο σε άλλες χώρες, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν νέες γενιές Ελλήνων και όπου διαμένουν Έλληνες ακόμα και σήμερα.

»Παρά την τραγική τους μοίρα και τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη και παρά την απόστασή τους από την Ελλάδα, οι Έλληνες του Πόντου συνεχίζουν να διατηρούν τα ήθη και τα έθιμά τους αποδεικνύοντας ότι παραμένουν Έλληνες και στην ψυχή και στο αίμα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας προσβάλλει ή να μας ταπεινώνει με ρατσιστικά σχόλια για τη δεύτερη μας πατρίδα. Όποιος το κάνει αυτό, υποβαθμίζει τους Έλληνες όλης της οικουμένης και ταπεινώνει με αυτόν τον τρόπο και τον ίδιο του τον εαυτό. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Πόντιοι. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες». 

Δήλωση της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας
Για το ίδιο ζήτημα έκανε δήλωση η Μαρία Λαζάρεβα, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων της Αρμενίας, η οποία τονίζει: «Η συμβολή του Ιβάν Σαββίδη, ιδιαίτερα στη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνείδησης της νεολαίας ποντιακής καταγωγής, είναι ανεκτίμητη. Και κάθε ρατσιστική δήλωση εναντίον ενός τέτοιου παραδείγματος πατριωτισμού είναι προσβλητική όχι μόνο για τον ίδιο τον κ. Σαββίδη, αλλά και για την ποντιακή διασπορά, η οποία με κάθε τρόπο διατηρεί τον ελληνισμό στις χώρες παραμονής και προσπαθεί να το διαδώσει στις τοπικές κοινωνίες».