24 Ιανουάριος 2020, 20:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 19:30

Δένδιας: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν κοινή αντίληψη για τα μνημόνια Τουρκίας-Σαράτζ

  • Δένδιας: Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν κοινή αντίληψη για τα μνημόνια Τουρκίας-Σαράτζ
    Εικόνα από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Σ. Αραβίας πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα, με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ. Μετά το τετ α τετ των δύο ανδρών στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ν. Δένδιας εξέφρασε την (κοινή) πεποίθηση των δύο χωρών ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Σαράτζ είναι άκυρα και ανύπαρκτα, καθώς και το μήνυμα πως η Αθήνα και το Ριάντ λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

«Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. «Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός, "εξωφρενικά", τόσο από νομική όσο και από γεωγραφική άποψη. Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ν. Δένδιας.