24 Ιανουάριος 2020, 18:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 17:43

Πιέζει η Ουάσινγκτον για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

  • Πιέζει η Ουάσινγκτον για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου
    Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Ρίτσαρντ Γκρένελ (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)

Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποτελεί βασικό στόχο των ΗΠΑ, δήλωσε από το Βελιγράδι ο πρέσβης Ρίτσαρντ Γκρένελ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Κόσοβο. Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Εχθές είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα όπου ζήτησε την άμεση άρση των δασμών για τα σερβικά προϊόντα που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Χαραντινάι.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την διαιώνιση του διαλόγου παρά επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατό. «Διαισθάνομαι ότι υπάρχει θετική ενέργεια και στις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω την μεσολάβηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος. Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε το χρόνο μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκρένελ κατά την άφιξή του στο Βελιγράδι. Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο λύσης και ότι «οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει βρουν τη λύση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, που ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ, διακόπηκε πριν από δεκατέσσερις μήνες, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα σερβικά προϊόντα. Οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα του Κοσόβου εκτιμώντας ότι η επίλυσή του θα μειώσει την επιρροή που έχει η Ρωσία στη Σερβία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Πέλπας.