24 Ιανουάριος 2020, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 12:11

Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στο Χορτοκόπι Παγγαίου

  • Εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στο Χορτοκόπι Παγγαίου
    (Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, η μνήμη του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου στον ομώνυμο ναό του Χορτοκοπίου Παγγαίου.

Λατρευτικές εκδηλώσεις τελέστηκαν τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της μεγάλης γιορτής.

Το απόγευμα της Δευτέρας τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος κήρυξε τον θείο λόγο και αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου. Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας γύρω από το ναό, συνοδεία πολιτικών Αρχών του τόπου. Το πρωί της εορτής, ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και αργότερα παρατέθηκε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του ναού.

«Η τοπική μας εκκλησία και ιδιαιτέρως το χωριό του Χορτοκοπίου έχει εξαιρετικό προνόμιο, αφού είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές της πατρίδος μας, οι οποίες τιμούν τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου και των συν αυτώ μαρτύρων Ουαλεριανού, Κάνδιδου και Ακύλα. Χάρις στους προγόνους του Χορτοκοπίου, οι οποίοι είχαν την ευλογημένη έμπνευση να ανεγείρουν αυτόν τον περικαλλή ναό εις τιμήν του Αγίου Ευγενίου για να συντηρήσουν ακόμα καλύτερα και τους εθνικούς και τους θρησκευτικούς δεσμούς με την πατρίδα των προγόνων τους» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της μητρόπολης.


(Φωτ.: Ιερά Μητρόπολις Ελευθερουπόλεως)