24 Ιανουάριος 2020, 10:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2020, 10:36

Η Μέρκελ συναντά τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

  • Η Μέρκελ συναντά τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη
    Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο, στο Βερολίνο (φωτ. αρχείου: EPA / Guido Bergmann)

Ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας που χαρακτηρίζει παράνομο το μνημόνιο κατανόησης το οποίο έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, η Άνγκελα Μέρκελ συναντά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται ήδη στην Πόλη και οι συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο ώρες.

Μέρκελ και Ερντογάν θα συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν, και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Μαζί θα εγκαινιάσουν και το κτήριο τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Πόλη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσώπους βιομηχανιών κατόπιν πρόσκλησης του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και της τουρκικής κοινωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα δει τον γνωστό Τούρκο δικηγόρο Βεϊσέλ Οκ, ο οποίος εκπροσωπεί αρκετούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας.