23 Ιανουάριος 2020, 19:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 19:29

Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020: Υποψήφια δασκάλα μουσικής από τη Θεσσαλονίκη

  • Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020: Υποψήφια δασκάλα μουσικής από τη Θεσσαλονίκη
    Η ταλαντούχα δασκάλα μουσικής (φωτ.: Facebook/ Έφη Μπαχτσεβάνα)

Τα «Boomwhackers», η πρωτοποριακή μέθοδος διδασκαλίας μουσικής σε παιδιά που εμπνεύστηκε την έχει φέρει μια ανάσα από το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020. Ο λόγος για την Έφη Μπαχτσεβάνα, καθηγήτρια μουσικής στα δημοτικά ωδεία Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης που πλέον βρίσκεται στον κατάλογο με τους καλύτερους δασκάλους στον κόσμο!

Πίσω από την υποψηφιότητά της βρίσκεται ο παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός AKS Education Awards.

Πώς όμως της δίνεται αυτή η ευκαιρία; Μέσω των «Boomwhackers» που είναι πλαστικοί, κουρδισμένοι σωλήνες σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, και οι οποίοι παράγουν διαφορετικό μουσικό ήχο. Η Έφη Μπαχτσεβάνα, όπως περιγράφει στα βιβλία που έχει εκδώσει, χρησιμοποιεί τους σωλήνες της ως μουσικά όργανα και για την εκμάθηση των αγγλικών. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει και την Boomwhacker Orchestra, που αποτελείται από παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών.

Το τμήμα λειτουργεί δωρεάν κάθε Σάββατο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι υποψήφια για το συγκεκριμένο βραβείο. Το βιβλίο "Let’s Play Boomwhackers" που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη πήγε πολύ καλά. Είναι ένας τρόπος τα παιδιά να μάθουν μουσική σε συνδυασμό με τα αγγλικά» είπε η Έφη Μπαχτσεβάνα μιλώντας στο ρ/σ του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FΜ».

(Φωτ.: Facebook/ Έφη Μπαχτσεβάνα)

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά της

Εξιστορώντας πώς κατέληξε να είναι υποψήφια για το Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου 2020 είπε πως ένας δάσκαλος από δημόσιο σχολείο της Ινδίας την εντόπισε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και της ζήτησε να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας στους μαθητές του μέσω Skype. «Με βρήκε μέσω facebook και μου είπε ότι δεν γνωρίζουν τα Boomwhackers στην Ινδία και εάν μπορούσα να συνδεθώ ζωντανά μέσω skype για να τα δείξω στους μαθητές του. Έτσι κι έγινε η αρχή. Αμέσως μετά άρχισαν να πέφτουν “βροχή” οι προτάσεις για Skype από σχολεία της Ινδίας και ακολούθησε η πρόταση του εκπαιδευτικού οργανισμού AKS Education Awards. Όπως με ενημέρωσαν ο διαγωνισμός γίνεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και συμμετέχουν 600 εκπαιδευτικοί από όλο τον κόσμο» είπε η καθηγήτρια μουσικής.

Η Έφη Μπαχτσεβάνα τον προσεχή Απρίλιο αναμένεται να επισκεφτεί −μετά από σχετική πρόσκληση− στην Ινδία για να εκπαιδεύσει 400 δασκάλους σχολείων στη συγκεκριμένη μέθοδο μουσικής, που διδάσκεται εδώ και χρόνια στους παιδικούς σταθμούς και τα ωδεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών της Θεσσαλονίκης σε παιδιά ηλικίας από 2,5 έως 3 ετών.

«Ξεκινάμε στα πολύ μικρά παιδιά με παιχνίδια, με ρυθμικές δραστηριότητες και σιγά- σιγά παίζουμε ένα τραγουδάκι με τις πρώτες νότες» εξήγησε για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάθημα. Η πρωτοποριακή μουσική μέθοδος με τους πλαστικούς σωλήνες που τους χτυπάνε τα παιδιά σε σταθερά σημεία, όπως για παράδειγμα καρέκλα, πάτωμα, γόνατο κ.ά., και βγάζουν διαφορετικούς ήχους παρουσιάστηκε και σε άλλες χώρες από την Έφη Μπαχτσεβάνα, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

«Δεν έχει σημασία εάν θα πάρω το βραβείο ή όχι. Σημασία έχει ότι περνάνε όμορφα τα παιδιά και ξεκινάνε ευχάριστα την εισαγωγή τους στον χώρο της μουσικής. Αυτό μου δίνει δύναμη» συμπλήρωσε η Θεσσαλονικιά καθηγήτρια μουσικής.

Αναστασία Καρυπίδου