23 Ιανουάριος 2020, 16:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 16:00

Mr Bitcoin: «Ναι» του ΣτΕ στην έκδοση του Βίνικ

  •  Mr Bitcoin: «Ναι» του ΣτΕ στην έκδοση του Βίνικ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απέρριψε την αίτηση του αποκαλούμενου Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα με την οποία διατάχθηκε η έκδοσή του στη Γαλλία, στη συνέχεια στις ΗΠΑ, και τέλος στη Ρωσία.

Το ΣτE –με προεδρεύοντα τον Αθανάσιο Ράντο και ειδικό εισηγητή τον Διομήδη Κυριλλόπουλο– απεφάνθη ότι ο υπουργός διαθέτει «ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, προκειμένου να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητούμενου».

Επιπλέον, έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση «δεν συνιστά πράξη αναγόμενη στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης», ούτε και κυβερνητική απόφαση, καθώς αφορούσε αποκλειστικά τη σειρά των χωρών που ζήτησαν την έκδοση. Συνεπώς, θεωρήθηκε ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος είναι Ρώσος υπήκοος, αν εκδιδόταν αρχικά στη Ρωσία, στη συνέχεια δεν θα εκδιδόταν στις άλλες δύο χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι έχουν ζημιωθεί από τη δράση του.

Σε ό,τι αφορά στο επιχείρημα των συνηγόρων υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να βρίσκεται κοντά στα ανήλικα παιδιά του, το Ανώτατο Δικαστήριο υποστήριξε ότι «δεν είναι από μόνο του αποφασιστικό, ούτε δύναται να τεθεί υπεράνω του διεθνούς δημοσίου συμφέροντος για την καταπολεμήσεως του εγκλήματος».