23 Ιανουάριος 2020, 14:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 14:02

Το ΥΠΕΞ απαντά στον Ακάρ για τα 16 νησιά του Αιγαίου

  • ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κύπρο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Υποκριτική» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για την αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου.

Εκφράζει δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου «πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων».

«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ελληνική διπλωματία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ακόμα, τονίζει ότι είναι φυσικό η Άγκυρα να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, «παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου».