23 Ιανουάριος 2020, 14:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 13:43

Κίνα: Δύο πόλεις τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του κοροναϊού

  • Κίνα: Δύο πόλεις τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του κοροναϊού
    Συνωστισμός σε αεροδρόμιο λόγω ακύρωσης πτήσεων προς Ουχάν (φωτ.: EPA / Wallace Woon)

Η Κίνα απέκλεισε σήμερα δύο πόλεις της οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού που έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600, υιοθετώντας μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με την κρίση του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν η χώρα είχε κατηγορηθεί πως καθυστέρησε να σημάνει συναγερμό και επιχείρησε να καλύψει την έκταση της κρίσης.

Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος κανένα αεροπλάνο ή τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Ουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας.

Το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Ουχάν –μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων– όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων. Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς ανεστάλη σήμερα το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη. Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.

Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια που εμφανίσθηκε στην Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.

Ωστόσο το Πεκίνο έχει αλλάξει στάση σε σύγκριση με την επιδημία του 2002-2003 (774 νεκροί στον κόσμο, από τους οποίους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ). Η στάση του τότε είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Οι κινεζικές Αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάν Φλαό, υποδιοικητής της Ελβετικής Σχολής Δημόσιας Υγείας της Γενεύης. «Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».

Την εποχή του SARS οι κινεζικές Αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο, και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανιστεί.

Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003.

Τα ίδια τα κρατικά ΜΜΕ αναγνωρίζουν πως στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κρύβουν την πληροφορία, ακόμη κι αν το επιθυμούν».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.