23 Ιανουάριος 2020, 13:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 13:21

Μηταράκης για Μεταναστευτικό: Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών (βίντεο)

  • Μηταράκης για Μεταναστευτικό: Προτεραιότητα η αποσυμφόρηση των νησιών (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Τη διαβεβαίωση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές στην Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία των διαδικασιών ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, έδωσε ο Νότης Μηταράκης στον περιφερειάρχη και στους δημάρχους νησιών του βορείου Αιγαίου, οι οποίοι θυροκόλλησαν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου ψήφισμα διαμαρτυρίας για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό.

Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, έγινε ενώ τα νησιά… βράζουν. Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χθες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

«Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο οποίος έκανε δηλώσεις έξω από το Μαξίμου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο εβδομάδες με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Νότη Μηταράκη, υπάρχει μεν συμφωνία στην ανάγκη να δημιουργηθούν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά διατυπώνονται διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους. Βέβαια, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

«Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του βορείου Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου», διαβεβαίωσε, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνεται να βοηθά στον περιορισμό των ροών.