23 Ιανουάριος 2020, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 23:26

Απίστευτο είδος μπουφάν: Είναι φουσκωτό και γεμισμένο με υλικό από αγριολούλουδα

  • Απίστευτο είδος μπουφάν: Είναι φουσκωτό και γεμισμένο με υλικό από αγριολούλουδα
    (Φωτ.: FLWRDWN)

Μπουφάν γεμισμένα με υλικό από αγριολούλουδα, αντί για πούπουλα, κυκλοφορούν από την αμερικανική κολεκτίβα με το ελληνικό όνομα Pangaia (Παγγαία) στην οποία συμμετέχουν τεχνολόγοι, επιστήμονες και σχεδιαστές που δημιουργούν ανακυκλώσιμα, βιώσιμα και όσο το δυνατόν πιο φυσικά υλικά για τη δημιουργία ενδυμάτων.

Το υλικό για το γέμισμα των μπουφάν Flower Down ή FLWRDWN είναι αποτέλεσμα ερευνών και ανάπτυξης που διήρκεσαν δέκα χρόνια και συνδυάζει αγριολούλουδα με ένα αεροπήκτωμα (aerogel), υλικό με χαρακτηριστική μικρή θερμική αγωγιμότητα, και ένα βιοπολυμερές (biopolymer) για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού θερμομονωτικού υλικού.

Πρόκειται για φυσικά αγριολούλουδα, υλικό βιοδιασπώμενο, υποαλλεργικό, το οποίο αντικαθιστά τα φτερά και πούπουλα χήνας, που απομακρύνονταν από τα πτηνά με βάναυσες μεθόδους οι οποίες είναι πλέον απαγορευμένες.

«Χρησιμοποιούμε ένα είδος αγριολούλουδου που είναι εύκολο να βρεθεί και έχει ιδιαίτερη ινώδη ποιότητα», εξήγησε η υπεύθυνη καινοτομίας της Pangaia, δρ Αμάντα Παρκς, στη βρετανική εφημερίδα The Evening Standard. «Τα λουλούδια που χρησιμοποιούμε μεγαλώνουν με μια διαδικασία που περιλαμβάνει επίσης την ανάκτηση και συντήρηση του οικοσυστήματος» τόνισε.

«Αυτές οι αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές συμβάλλουν στη διατήρηση των υπόγειων υδάτων καθώς δεν απαιτούν εξωτερική άρδευση, και μέσω της αποκατάστασης των οικοτόπων συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση ενός είδους τοπικών πεταλούδων» υπογράμμισε.

Μόλις τεμαχιστούν, τα λουλούδια συνδυάζονται με το βιοπολυμερές, το οποίο είναι κατασκευασμένο από φυτικά απόβλητα, καθώς και με ένα πατενταρισμένο aerogel – ένα είδος πορώδους στερεού αφρού, μη τοξικού. Το εξωτερικό του μπουφάν που παράγεται στην Ιταλία είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμο πολυεστέρα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.