23 Ιανουάριος 2020, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 13:02

Κατάμεστη η Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης στην εκδήλωση «Ο Πόντος των Αγίων» (βίντεο)

  • (Βίντεο: prlogos.gr)

Στην κατάμεστη αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού Κοζάνης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πνευματική εκδήλωση λόγου, εικόνας και μουσικής «Ο Πόντος των Αγίων». Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει τα Ποντιακά Σωματεία Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» και ο ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου της ΠΟΕ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκειά της προβλήθηκαν άγιοι με ρίζες από τον Πόντο που βίωσαν την προσφυγιά και η αγιοκατάταξή τους έγινε τα τελευταία χρόνια.

Προλόγισε ο μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης Παύλος, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Το παρελθόν αποτελεί τη ρίζα που στηρίζει και καρποφορεί το δέντρο. Το έχουμε ανάγκη ιδιαιτέρως σήμερα ως Έλληνες [...] καθώς ο Τουρκομογγόλος της Ανατολής βρυχάται». Οι δύο προσκεκλημένοι μητροπολίτες από την άλλη, ο Καστοριάς Σεραφείμ και ο Δράμας Παύλος, παρουσίασαν στοιχεία του βίου της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, αντίστοιχα.


(Βίντεο: prlogos.gr)

Επί σκηνής ερμηνεύτηκαν ποντιακά τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου, από τους καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Στάθη Αλεξανδρίδη (τραγούδι), Λευτέρη Ανδρεάδη (τραγούδι), Δημήτρη Ιωακειμίδη (λύρα), Νίκο Κοκκινίδη (λύρα), Ηλία Παγκαλίδη (λύρα), Κυριάκο Παπαδόπουλο (κλαρίνο), Κώστα Πουτακίδη (τραγούδι) και Γιώργο Χαϊτίδη (νταούλι).

Το παρών, μεταξύ άλλων, έδωσαν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Νούλα Τουμπουλίδου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Κωνσταντίνος Κυριακίδης καθώς και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελπίδα Κουιμτζίδου.

Εκδηλωσεις