23 Ιανουάριος 2020, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 11:33

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορανοϊό – Σε καραντίνα κινεζική πόλη 11 εκατ. κατοίκων

  • Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορανοϊό – Σε καραντίνα κινεζική πόλη 11 εκατ. κατοίκων
    (Φωτ.: EPA / Mast Irham)

Μεγάλη ανησυχία που εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τον νέου τύπου κορανοϊό που θεωρείται ότι έχει εστία στην κινεζική πόλη Ουχάν στην οποία ζουν περίπου 11 εκατ. άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι και έχουν επιβεβαιωθεί 571 κρούσματα παγκοσμίως.

Ενδεικτική της ανησυχίας για την εξάπλωση του ιού είναι και η πτώση των ευρωπαϊκών μετοχών στο ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών.

Εκτός από την Κίνα, τέσσερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Ταϊλάνδη. Ακόμη, φορείς του ιού εντοπίστηκαν στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, που παρουσιάζουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της πνευμονίας και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, είτε είναι κάτοικοι της Ουχάν, είτε είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την πόλη.

Οι κινεζικές Αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν την προέλευση του κορανοϊού. Θεωρούν ότι το πιο πιθανό είναι ότι προέρχεται από μια αγορά θαλασσινών όπου γινόταν παράνομο εμπόριο ζώων. Ζητούμενο είναι αν η μετάδοση του ιού γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο: Ο υφυπουργός Εθνικής Υγείας της Κίνας Λι Μπιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν τέτοιες ενδείξεις.

Ο νέου τύπου κοροναϊός ξυπνά μνήμες από το 2002 και τον SARS, τον ιό που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.

Οι κινεζικές Αρχές θεωρούν ότι ο νέος ιός –για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο– μπορεί να μεταλλαχθεί, ωστόσο επιστήμονες τους οποίους επικαλείται το Reuters σημειώνουν ότι μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο θανατηφόρος όσο ο SARS.

Η Ουχάν έχει μπει σε καραντίνα: όλα τα δίκτυα αστικών μεταφορών σταμάτησαν να λειτουργούν, ενώ ανεστάλησαν και οι πτήσεις και τα δρομολόγια των φέρι από και προς την πόλη. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι Αρχές επιχειρούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση και από τις εθνικές οδούς, ενώ στους κατοίκους έχουν γίνει συστάσεις να αποφεύγουν τα ταξίδια και να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Από τα μεσάνυχτα σε καραντίνα μπαίνει και η Χουανγκγκάνγκ, που βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 χλμ από την Ουχάν. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν υπάρχουν ειδικοί λόγοι».

Παράλληλα, αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, και σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα ενίσχυσαν τον έλεγχο των επιβατών. Και Ρωσία ενίσχυσε τους ελέγχους στα σημεία εισόδου, ενώ η Ταϊβάν, η Βρετανία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία.