23 Ιανουάριος 2020, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 10:39

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά η Τουρκία

  • Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά η Τουρκία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στο αίτημα για αποστρατικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο επανήλθε η Τουρκία μέσω του υπουργού Άμυνας, ο οποίος ζητά την αποχώρηση στρατευμάτων από 16 ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με το Anadolu, ο Χουλουσί Ακάρ καλεί την Αθήνα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο· η Άγκυρα θεωρεί ότι η πάγια απαίτησή της δικαιολογείται από τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων.

Την ίδια ώρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέστησε την ΕΕ να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο που αφορά στην οριοθέτηση ΑΟΖ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να διαδραματίζει έναν ισορροπημένο και αντικειμενικό ρόλο στα ζητήματα. Για χάρη αλληλεγγύης η ΕΕ είναι σε θέση να υποστηρίζει μόνο τα κράτη-μέλη της. Όμως, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα, και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Sputnik από το Νταβός.

Μάλιστα, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες για «δύο μέτρα και δύο σταθμά, και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης, προσθέτοντας ότι είναι υποχρέωσή τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Η κατάσταση θα πρέπει να διδάξει την ΕΕ πώς να μοιράζεται και να συνεργάζεται», υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει ανοιχτή για διάλογο.