23 Ιανουάριος 2020, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2020, 08:30

Στο Φόρουμ του Νταβός ο Μητσοτάκης – Επενδύσεις και ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο

  • Μητσοτάκης: Αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συμμετέχει σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης και στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος σε δύο ξεχωριστά πάνελ, ενώ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ θα έχει σημαντικές επαφές με οικονομικό, επιχειρηματικό, αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον.

Σήμερα στις 12:30 (ώρα Ελλάδας) θα συνομιλήσει παρουσία κοινού με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Νιάλ Φέργκιουσον – η εκδήλωση θα μεταδοθεί με live streaming.

Στις 15:30 θα βρίσκεται στο πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και αυτό το πάνελ θα καλυφθεί μέσω live streaming.

Προσέλκυση επενδύσεων
Μιας και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Νταβός –εκτός από το ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης νέων διπλωματικών κινήσεων– εστιάζει σαφώς στην προέλκυση νέων επενδύσεων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.

Ξεχωρίζουν οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL Φραντσέσκο Σταράτσε, τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe Σαρλότ Χογκ, τον πρόεδρο του Bloomberg Πίτερ Γκράουερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC) Ταντάσι Μαέντα, την οικονομική διευθύντρια της Heineken Λοράνς Ντεμπρού, και τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής Ματ Μπρίτιν.

Σε αυτές τις συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της προς την επενδυτική βαθμίδα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς.

Ραντεβού με πολιτικό ενδιαφέρον
Στο πλαίσιο των πυκνών επαφών που θα έχει αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από εκείνες με οικονομικό, περιλαμβάνονται και άλλες με πολιτικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος  Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ.

Οι συναντήσεις γίνονται στον απόηχο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.