22 Ιανουάριος 2020, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2020, 17:12

Μεταναστευτικό: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

  • Μεταναστευτικό: Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
    Εικόνα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μεταναστευτικό, στο χώρο της προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Τοσίδης)

Δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν σήμερα κάτοικοι των νησιών του βορείου Αιγαίου, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι τα νησιά δεν αντέχουν άλλες νέες δομές και ότι άμεσα πρέπει προχωρήσει η αποσυμφόρηση με τη μετακίνηση μεγάλων ομάδων προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα. Στην Λέσβο, χιλιάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία της Μυτιλήνης και ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας», ήταν το βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία μαζί με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς.

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπης και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. Όπως είπε, υπάρχει «σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού» και έκανε λόγο για «αιχμαλωσία της Ελλάδας από τη συμφωνία Δουβλίνο 2». «Τον τάφο μας» όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία. «Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε. Ο Κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο των Mη Κυβερνητικών Οργανώσεων και στην ανάγκη ελέγχου τους από την πολιτεία. Τέλος, ζήτησε την πραγματοποίηση ενεργειών αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

«Άμεσο κλείσιμο του αίσχους της Μόριας» ζήτησε, κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» τόνισε. Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Χιλιάδες κόσμου και στη Χίο
Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας» και με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα και στη Χίο. «Το μεγάλο πρόβλημα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης. Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη Δήμητρας Μουτζούρη.


(Φωτ.: samostoday.gr)

Ηχηρό μήνυμα έστειλε και η Σάμος
Μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου, το μεσημέρι της Τετάρτης, φορείς, σύλλογοι, αιρετοί και πολύς κόσμος, έστειλαν τα δικά τους ηχηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση για το θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε πίσω τη ζωή μας» οι Σαμιώτες κατέκλυσαν την πλατεία, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υπόλοιπους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου που πραγματοποίησαν την ίδια ώρα συγκέντρωση στα νησιά τους.

Με κλειστά καταστήματα και τρίωρη στάση εργασίας στο δημόσιο τομέα οι Σαμιώτες διαμαρτυρηθήκαν για άλλη μια φορά για τις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν οι μετανάστες, ζητώντας τον απεγκλωβισμό τους, τη μη δημιουργία νέας δομής, αλλά μιας μόνο μικρής δομής καταγραφής, όπου θα διαμένουν για λίγες ημέρες και μετά να μεταφέρονται σε δομές στην ενδοχώρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Στην Αθήνα ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι – Επίδοση του ψηφίσματος
Στην Αθήνα μεταβαίνουν ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και όλοι οι δήμαρχοι των νησιών μετά τις συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στους νησιώτες. Αύριο έχει προγραμματισθεί η επίδοση του ψηφίσματος των συγκεντρώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια στη Βουλή και στα υπουργεία Εσωτερικών και Μετανάστευσης. Ας σημειωθεί ότι η σημερινή κινητοποίηση συνεχίζεται και αύριο με κλείσιμο των δήμων αλλά και απεργία που έχουν κηρύξει πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης του οποίου τα μέλη θα απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Το ψήφισμα των σημερινών κινητοποιήσεων που θα επιδοθεί αναφέρει: «Οι κάτοικοι της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα νησιά της να σταματήσουν να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων ενώνουμε της φωνές μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ευρώπη: Άμεση αποσυμφόρηση και μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, καμία νέα δομή στα νησιά και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών, έλεγχο όλων των ΜΚΟ, αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, μέτρα στήριξης για τα νησιά προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που έχουν υποστεί».

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / samostoday.gr.