22 Ιανουάριος 2020, 15:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2020, 16:45

Η πρώτη γυναίκα ΠτΔ της Ελλάδας – Οι προτεραιότητες της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου

  • Η πρώτη γυναίκα ΠτΔ της Ελλάδας – Οι προτεραιότητες της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου
    Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο (έως τις 13 Μαρτίου) γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της ακολουθώντας το γράμμα του Συντάγματος αλλά και επιδιώκοντας «τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» έδωσε σήμερα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος της ανακοίνωσε ότι 261 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς της. «Η χώρα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας» είπε η –μέχρι τις 13 Μαρτίου οπότε θα ορκιστεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας– νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προτεραιότητες, σύμφωνα με τη νέα ΠτΔ είναι «η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, είχε επισημάνει ότι η υποψηφιότητά της «έτυχε θερμής αποδοχής 261 ψήφων, υπερκαλύπτοντας τις απαιτούμενες ψήφους των 2/3 που ορίζει το Σύνταγμα», γεγονός που επικυρώνει «την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας».


Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία των αντιπροέδρων της Βουλής, φωτογραφίζεται με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναφέρθηκε και στην ιδιότητά της ως προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, από το οποίο προήλθε και ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλος, που είχε δημιούργησε «μια νέα εποχή εις τον δημόσιον βίον». «Προερχόμενη συνεπώς από αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της δικαιοσύνης, έχετε αποδείξει ότι διαθέτετε το θεσμικό παράστημα», ενώ καλείται ως ρυθμιστής του πολιτεύματος να εκπέμψει γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπου απαιτείται σφυρηλάτηση της εθνικής ενότητας, λόγω των απειλών που δέχεται η χώρα από Ανατολάς.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στην Ελλάδα, θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου – ημέρα ολοκλήρωσης της θητείας του νυν ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου.