22 Ιανουάριος 2020, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2020, 08:56

Η Βουλή ψηφίζει για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

  • Η Βουλή ψηφίζει για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό. Η ονομαστική ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 10:30 και απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι – τα τρία πρώτα σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματα της βουλής αριθμούν 266 βουλευτές και ως εκ τούτου, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν θα ψηφίσουν για διαφορετικούς λόγους τα άλλα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Το ΚΚΕ, κατά την πάγια τακτική του, δεν προτείνει και δεν ψηφίζει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΜέΡΑ25 πρότεινε τη Μάγδα Φύσσα, η οποία όμως δεν αποδέχτηκε την πρόταση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου απέρριψε την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διότι η επιλογή της δείχνει την «αριστεροφοβία» της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου, εν μέσω ενός θερμού πολιτικού σκηνικού, κατάφερε να πετύχει τη συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, παραμένει έντονο και επικεντρώνεται στην ύπαρξη τυχόν διαρροών κατά την ψηφοφορία.  Η απουσία του Αντώνη Σαμαρά στο εξωτερικό έχει τροφοδοτήσει τη σχετική συζήτηση στο παρασκήνιο. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα στείλει επιστολή με την οποία θα εκφράζει πρόθεση θετικής ψήφου, το γεγονός της απουσίας του έχει ερμηνευτεί από πολλούς ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς τον πρωθυπουργό.

Στη ΝΔ δεν κρύβουν ότι υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου δεν γίνεται αποδεκτή στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Από την άλλη μεριά, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχει κάποια γκρίνια για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να συρθεί, όπως λένε, πίσω από τον πρωθυπουργό. Έτσι, η Κουμουνδούρου  έχει προσπαθήσει να τονιστεί ότι το προοδευτικό προφίλ της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας έρχεται σε αντίθεση με το ιδεολογικό στίγμα της «ακροδεξιάς» στους κόλπους της ΝΔ και της ίδιας της κυβέρνησης.  Σε ό,τι αφορά στο ΚΙΝΑΛ, η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται ικανοποιημένη, καθώς εκπληρώθηκαν οι βασικοί όροι που είχε θέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με βασικότερο ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από τη ΝΔ.