21 Ιανουάριος 2020, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2020, 21:13

Μητσοτάκης: Σύνδεση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότηση

  • Μητσοτάκης: Σύνδεση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚώσταςΤσιρώνης)

Ως «μια τολμηρή και συνεκτική δέσμη μεταρρυθμίσεων που απελευθερώνουν την ανώτατη εκπαίδευση από τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου» χαρακτήρισε ο υπουργός το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίζεται το βράδυ της Τρίτης από τη Βουλή. Όπως εξήγησε από το βήμα της Ολομέλειας, η όλη φιλοσοφία συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «σχεδιασμός, αξιολόγηση, ευελιξία».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το δημόσιο πανεπιστήμιο, παρά το μεθοδικό ξήλωμα της μεταρρύθμισης του 2014, αντιστέκεται και παράγει. «Πέρσι, χωρίς καμία αξιολόγηση, αναδιατάχθηκε ο ακαδημαϊκός χάρτης», τόνισε.

Αφού δήλωσε ότι έχει βαθιά πίστη στο δημόσιο πανεπιστήμιο, εξήγησε ότι αυτό θα μπορέσει να ανοίξει τα φτερά του «μόνο αν του δοθούν οι δυνατότητες να αποφασίζει το ίδιο για το ταξίδι του στη γνώση και στην έρευνα». Αναφερόμενος στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, εξήγησε ότι είναι ένα όργανο που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά ΑΔΙΠ με διευρυμένες και ενισχυμένες αρμοδιότητες, και με στόχο να αποτελέσει θεσμικό αντίβαρο στις όποιες παρεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και του εκάστοτε υπουργού. Ωστόσο, κεντρικότερη αποστολή, πρόσθεσε, είναι η συνεχής αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων.

«Κάνουμε και το επόμενο βήμα, να συνδέσουμε την αξιολόγηση των πανεπιστημίων με τη χρηματοδότησή τους. Το κράτος εξακολουθεί να εγγυάται τη βιωσιμότητα των σχολών. H ετήσια επιχορήγηση θα καταρτίζεται κατά 80% βάσει αντικειμενικών δεδομένων, αριθμό φοιτητών, κόστος σπουδών, γεωγραφική θέση του κάθε ιδρύματος. Όμως, σε ποσοστό 20% θα καθορίζεται από δείκτες που θα επιλέγουν τα ίδια: την ποιότητα της διδασκαλίας, την πρωτοτυπία της επιστημονικής έρευνας και τη δυναμική εξωστρέφεια. Όλα αυτά θα αποτελούν, έτσι, κίνητρα για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, μίλησε για απελευθέρωση της έρευνας και της καινοτομίας. Όπως είπε, οι νέες ρυθμίσεις απαλλάσσουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ερευνών από τα διαδικαστικά βάρη, ενώ η λειτουργία των ΕΛΚΕ γίνεται απλούστερη και πιο γρήγορη, περισσότερο διαφανής και λιγότερο γραφειοκρατική.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει και άλλες διατάσεις ιδιαίτερα σημαντικές, όπως η θέσπιση για πρώτη φορά στη χώρα Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής. «Δίνει και τη συμβολική δυνατότητα που δίνουμε στα σχολεία να αποφασίζουν μόνα τους για τις σχολικές εκδρομές», ανέφερε.

Συμπλήρωσε, τέλος, πως θα ακολουθήσει πλήρες σχέδιο για μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, «με διάλογο, χωρίς εκπλήξεις».