21 Ιανουάριος 2020, 18:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2020, 18:27

Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό

  • Η Τουρκία μπλόκαρε τη συμμετοχή της Κύπρου στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό
    (Φωτ.: EPA / Salvatore di Nolfi)

Τουρκικό μπλόκο στο αίτημα της Κύπρου να λάβει μέρος ως παρατηρήτρια χώρα στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, την ώρα που άλλες χώρες πήραν το πράσινο φως για την πρώτη συνεδρίαση του 65μελούς φόρουμ για το 2020. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σχετικής συνεδρίασης δήλωσε ότι στο παρελθόν η Άγκυρα απέφυγε να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Κύπρου, εκφράζοντας απλά τη δυσαρέσκειά της μέσω επιστολής κατά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίασης.

Όμως αυτό έχει αλλάξει, τόνισε, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα υποστηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα φέτος».

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κίνηση αυτή της Τουρκίας. «Είναι ατυχές το γεγονός», ανέφερε ο Ρόμπερτ Γουντ, ο Αμερικανός πρέσβης που μετέχει στη Διάσκεψη, ο οποίος προέτρεψε την Άγκυρα να επανεξετάσει τη στάση της.

Στο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου επισημαίνεται ότι το τουρκικό βέτο έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης και επέκτασης των διεκδικήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία», τονίζεται.

Η Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό είναι ένα φόρουμ που συνεδριάζει τρεις φορές ετησίως στη Γενεύη. Διαπραγματεύεται συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό, και επικεντρώνεται στην κατάπαυση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.