21 Ιανουάριος 2020, 20:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2020, 19:55

Θεοφάνια στην Τρίγλια με αγιασμό των υδάτων της Προποντίδας από τον Βαρθολομαίο (βίντεο)

  • Θεοφάνια στην Τρίγλια με αγιασμό των υδάτων της Προποντίδας από τον Βαρθολομαίο (βίντεο)
    (Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, την Κυριακή, ημέρα της εορτής των Αγίων Θεοφανίων με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον παλαιό Ιερό Ναό της Παναγίας στην Τρίγλια, της Μητροπόλεως Προύσης, τον οποίο ανακαίνισε ο τοπικός Δήμος και τον χρησιμοποιεί ως πολιτιστικό κέντρο.

«Γενεά παρέρχεται και γενεά έρχεται, ημείς δε οι ορθόδοξοι χριστιανοί μαρτυρούμεν την πίστιν των Πατέρων, τον πολιτισμόν της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος», σημείωσε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος.

Και σε άλλο σημείο τόνισε: «Έμπλεοι τοιούτων βιωμάτων και πνευματικής ευφροσύνης, συγχαίρομεν και ευχαριστούμεν όλους τους Τριγλιανούς, οι οποίοι ευρίσκονται σήμερα μαζί μας εις την ηγιασμένην προγονικήν γην, και όλους εσάς τους ευσεβείς προσκυνητάς. Δεν υπάρχουν εδώ μεταξύ μας “επισκέπται”. Όλοι είμεθα προσκυνηταί. Όλοι αισθανόμεθα ότι επιστρέφομεν εις οικείους τόπους, όπου οι πρόγονοί μας έζησαν και εδημιούργησαν υψηλόν πολιτισμόν, έκτισαν μεγαλοπρεπείς ναούς και μοναστήρια και εξωκκλήσια, σχολεία και άλλα ευαγή ιδρύματα, άφησαν παντού την σφραγίδα της ευφυΐας, της ευσεβείας και της δημιουργικότητός των [...]».

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος, καθώς και πλήθος κληρικοί από την Πόλη και την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στην Τρίγλια και στην ευρύτερη περιοχή διαβιούν εργαζόμενοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, για την εξυπηρέτηση των οποίων μεριμνά η Μητρόπολη Προύσης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και οι πιστοί εν πομπή και με τη συνοδεία πολλών μόνιμων κατοίκων της Τρίγλιας και της Φιλαρμονικής του τοπικού Δήμου των Μουδανιών μετέβησαν στην προκυμαία όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Σταυρού.


(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Μαγγίνας)

Τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος και ακολούθως ο Πατριάρχης έριξε το σταυρό στη θάλασσα. Τον ανέσυρε o Τιμόθεος Τιμούρ, καθηγητής πανεπιστημίου στην Πόλη, στον οποίο ο Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία επιστήθιο σταυρό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.