21 Ιανουάριος 2020, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2020, 14:52

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπαιδεύει Λίβυους στρατιώτες

  • Η Τουρκία θα δώσει άδειες για έρευνες σε νέες περιοχές της Μεσογείου αυτόν τον μήνα 6
    (Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Απολύτως θεμιτό είναι η Τουρκία να συνεχίσει να εκπαιδεύει τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης καθώς και να παρέχει βοήθεια στην παιδεία και την εκπαίδευση. Με αυτά τα λόγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στο εάν θα αλλάξει η στρατιωτική προσέγγιση της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο. «Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια», είπε ο Τσαβούσογλου από το Νταβός όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την πολιτική διαδικασία.

«Είναι καλό που (κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου) όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες. Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου. Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στο Νταβός.

«Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ' αυτή. Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.