21 Ιανουάριος 2020, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2020, 01:05

Επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας

  • Επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια της Ελλάδας
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Επιστολή, που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την αξία και τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το βήμα της Βουλής και μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην επιστολή ο Αμερικανός ομόλογός του εξέφρασε την προσήλωση των ΗΠΑ στη διατήρηση της ασφάλειας και της ευημερίας της Ελλάδας.

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι παραμένουν αποφασισμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στην Ελλάδα, ενώ αναφέρονται στην υποχρέωση επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Ο υπουργός είπε ότι η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ δεν στρέφεται κάτα της Τουρκίας, αλλά υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης. «Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι οι σχέσεις με ΗΠΑ είναι μια από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της σημερινής μας συζήτησης που καταγράφεται, να σας πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για το δικό μας αμυντικό σχεδιασμό και την εξωτερική πολιτική.


Κάντε κλικ στη φωτογραφία για να δείτε μεγαλύτερη την επιστολή του Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

»Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτραπεί σε οποιοδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσετε την συμφωνία. Δυστυχώς οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι και ομαλοί. Αυτό που είναι τεράστιο κεφάλαιο είναι η αρραγής εθνική της ενότητα και η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να προσλαμβάνει την υπαρκτή απειλή για την χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

Ο Νίκος Δένδιας συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την αντίστοιχη επιστολή του Χένρι Κίσινγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μπίτσιο, η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε –και για πολλά χρόνια– στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην επιστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε πως αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Η επιστολή που έστειλε ο Μάικ Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.