21 Ιανουάριος 2020, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2020, 12:43

Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (βίντεο)

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 81 ετών, η σπουδαία ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ. Το θάνατό της ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο συγγραφέας (ανιψιός της) Αλέξης Σταμάτης, με τη φράση «Αντίο αγαπημένη μου θεία Κατερίνα» και το στίχο της «Στον ουρανό του τίποτα με τα ελάχιστα».

Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ είχε γεννηθεί στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1939. Γονείς της ήταν οι Γιάννης Αγγελάκης και Ελένη Σταμάτη. Ήταν πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της.

Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό Καινούργια εποχή το ποίημά της «Μοναξιά» μετά από παρότρυνση του Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη, τον διευθυντή του περιοδικού, γράφοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!». Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόλησή της με την ποίηση. Το έργο της έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες, και ποιήματά της εμπεριέχονται σε λογοτεχνικές ανθολογίες.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, τη Γαλλία και την Ελβετία, και ήταν διπλωματούχος μεταφράστρια-διερμηνέας.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)

Διακρίσεις
Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών), και το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.

Μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν σε ποιητικές βραδιές και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν προς τιμήν της, μαγεύοντας όσους την συναντούσαν με την απλότητα και τη γλυκύτητά της.