20 Ιανουάριος 2020, 23:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 23:20

ΕΕ: Επισπεύδεται η κατάρτιση λίστας κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

  • ΕΕ: Επισπεύδεται η κατάρτιση λίστας κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις
    Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάνει δηλώσεις στον Τύπο με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Οι υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν την Δευτέρα (20/1) στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων, που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Μπορέλ, ο οποίος προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως ξεκινά η κατάλληλη προεργασία για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός» και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει πέντε διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, η οποία θα έχει στόχο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.