20 Ιανουάριος 2020, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 20:38

Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο στη Λιβύη

  • Έτοιμη η Ελλάδα να μετάσχει σε αποστολή επιτήρησης του εμπάργκο στη Λιβύη
    (Φωτ.: EPA / Mohamed Messara)

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να μετάσχει σε οποιαδήποτε αποστολή για τη Λιβύη, η οποία θα αφορά επιτήρηση του εμπάργκο και της εκεχειρίας, θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα υλοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ανέφερε ανώτατη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε εκπροσώπους του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, οι υπουργοί συζήτησαν για πιθανούς τρόπους συνέχειας των ευρωπαϊκών κινήσεων επί της απόφασης του Βερολίνου, μεταξύ των οποίων και μια στρατιωτική αποστολή. Κάτι για το οποίο όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αποφασίστηκε η εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή για επιτήρηση του εμπάργκο όπλων.

Επίσης, η ίδια πηγή τόνισε ότι η Ρωσία με 1/5 του ΑΕΠ της Γερμανίας και η Τουρκία με 1/3 του ΑΕΠ της Ρωσίας έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο στη λιβυκή κρίση. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να μην μπορεί η ΕΕ να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή και να επιβάλει αποφάσεις. Τόνισε δε ότι κοινή αίσθηση είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν έφυγε εκνευρισμένος από τη διάσκεψη του Βερολίνου καθώς η επιβολή του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε πλήττει κυρίως τα σχέδια της Άγκυρας.

Την πρόθεση της Αθήνας να συμμετάσχει στις αποστολές αυτές είχε εκφράσει ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς αφενός για τη μη πρόσκλησή της στο Βερολίνο και αφετέρου για το γεγονός ότι στα Συμπεράσματα της διάσκεψης δεν συμπεριελήφθησαν στοιχεία που να αναφέρονται στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Ενεργοποιείται ξανά η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» για την επιτήρηση του εμπάργκο
Την εκ νέου ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Σοφία» στη Μεσόγειο, με αναθεωρημένη εντολή, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Η αποστολή θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, με βάση και τη διεθνή συμφωνία που επιτεύχθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη, η νέα εντολή θα επιτρέψει να καθοριστούν νέες ζώνες επιτήρησης για τα πλοία που θα τεθούν στη διάθεση των χωρών-μελών για την επιχείρηση αυτήν. Το αίτημα αναθεώρησης της εντολής της «Σοφίας» διατυπώθηκε από την Ιταλία. Νωρίτερα, ο Ιταλός ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο είχε τονίσει ότι η επιχείρηση αυτή θα πρέπει να έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων.

Η επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε το 2015 με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και τον έλεγχο του εμπάργκο που είχαν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη. Η εντολή της είχε παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου φέτος, ωστόσο στην πράξη είχε διακοπεί αφού οι χώρες μέλη απέσυραν τα πλοία τους λόγω της άρνησης της Ιταλίας να αποβιβάζονται στο έδαφός της οι διασωθέντες μετανάστες.

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι τα πλοία που θα αναπτυχθούν, θα εξακολουθήσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ναυτικό δίκαιο και θα σώζουν μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη Μεσόγειο.

Όμως οι ζώνες που θα επιτηρούν δεν θα βρίσκονται κατ’ ανάγκη πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες στην Ευρώπη. «Η επιτήρηση του εμπάργκο δεν θα πρέπει να γίνεται μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά. Τα όπλα περνούν από τα σύνορα γειτονικών χωρών και χρειάζονται δορυφόροι, εναέρια μέσα και χερσαίοι έλεγχοι», τόνισε ο Μπορέλ.