20 Ιανουάριος 2020, 18:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 18:29

Δένδιας: Η Ελλάδα αναμένει να συμπεριληφθεί στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου (βίντεο)

  • Δένδιας για ΑΟΖ: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, και με την Τουρκία 2
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ως ένα «θετικό πρώτο βήμα» γιατί «όλα θα κριθούν από τη συνέχεια», χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τα Συμπεράσματα του Βερολίνου για το ζήτημα της Λιβύης. Ένα ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έγινε αναλυτική συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι η Αθήνα βλέπει το αποτέλεσμα της διάσκεψης στο Βερολίνο ως ένα πρώτο θετικό βήμα, διότι «βεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση και γιατί επαναλαμβάνει την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη».

Ωστόσο, όπως τόνισε στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ενόχληση της ελληνικής πλευράς, όχι μόνο γιατί δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά επίσης γιατί –κυρίως– δεν συμπεριελήφθησαν στα Συμπεράσματα, στοιχεία που να αποτελούν ρητή αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου, την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, του Δεκεμβρίου. Μία απόφαση που μας δεσμεύει όλους, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Ζοπέπ Μπορέλ, τον διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα μνημόνια της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία είναι παράνομα και ότι αυτά τα μνημόνια είναι κενά περιεχομένου. «Οφείλω να πω ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της διαδικασίας και αναμένει να συμπεριληφθεί και αυτή στα επόμενα στάδια της διαδικασίας του Βερολίνου», ανέφερε καταλήγοντας ο Ν. Δένδιας.

Ακολουθεί βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών: