20 Ιανουάριος 2020, 23:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 23:20

13 χρόνια θα διαρκέσει το βάψιμο γέφυρας που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία!

  • 13 χρόνια θα διαρκέσει το βάψιμο γέφυρας που συνδέει τη Δανία με τη Σουηδία!
    (Φωτ.: Nick-D / commons.wikimedia.org)

Η σχεδόν οκτώ χιλιομέτρων γέφυρα που συνδέει τη Δανία και τη Σουηδία αναμένεται να βαφτεί για πρώτη φορά από τότε που δόθηκε στην κυκλοφορία, το 2000, ωστόσο εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθεί το τεράστιο αυτό έργο θα χρειαστούν 13 χρόνια. Η Γέφυρα Όρεσουντ, που έγινε διάσημη από το αστυνομικό σίριαλ της σκανδιναβικής τηλεόρασης «The Bridge», χρειάζεται ένα νέο χέρι μπογιάς για να συντηρηθεί ο χαλύβδινος σκελετός της.

Για το έργο αυτό θα χρειαστεί να βαφτούν περίπου 300.000 τετραγωνικά μέτρα γέφυρας.

«Το τελευταίο στρώμα από το σύστημα βαφής των πέντε στρωμάτων θα ξεθωριάσει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, άρα θα χρειαστεί να περάσουμε ένα νέο, τελευταίο χέρι για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα κατώτερα στρώματα που προστατεύουν το χάλυβα από τη διάβρωση», δήλωσε ο επικεφαλής του έργου Γιόχαν Νορντ στο Reuters.

Η γέφυρα βάφτηκε τελευταία φορά κατά τμήματα στην ξηρά πριν συναρμολογηθεί στο νερό. Αυτήν τη φορά θα αναρτηθεί μια ειδική πλατφόρμα στο πλαϊνό τμήμα της, με τους εργάτες να κρέμονται από γερανογέφυρες στο Στενό του Όρεσουντ. «Είναι μια πολύ ιδιαίτερη δουλειά διότι δουλεύεις σε ύψος 20-30 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε γερανογέφυρες για να έχεις πρόσβαση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Muehlhan Denmark Γιενς Μορκ.

Η γερμανική εταιρεία βιομηχανικών υπηρεσιών Muehlhan έχει επιλεγεί για τα δύο πρώτα χρόνια του έργου, στη διάρκεια των οποίων θα περαστεί με μαύρη μπογιά επιφάνεια αντίστοιχη με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο Μορκ δήλωσε ότι αναμένει να χρησιμοποιηθούν 300.000-400.000 λίτρα μπογιάς για όλο το έργο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΤΦ.