20 Ιανουάριος 2020, 22:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 20:32

Καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον μετεωρολογικό σταθμό του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας

  • Καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από τον μετεωρολογικό σταθμό του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας
    (Φωτ.: Ηλίας Μπουργάνης)

Καιρικά δεδομένα που συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Κέρκυρας κατάφερε να δίνει στο ευρύ κοινό το 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας μετά τη δημιουργία και την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού. Ο συγκεκριμένος σχολικός μετεωρολογικός σταθμός, που λειτουργεί άκρως επαγγελματικά, είναι το μοντέλο Vantage Pro2 wireless και μετρά συνεχώς τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως τη θερμοκρασία, την πίεση, την υγρασία, την ταχύτητα, την κατεύθυνση του ανέμου, το ύψος βροχής κ.ά., και τις αποστέλλει μέσω διαδικτύου στην επίσημη ιστοσελίδα του 1ου ΕΠΑΛ, όπου μπορεί οποιοσδήποτε, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, να ενημερώνεται για τις μετρούμενες καιρικές τιμές σε πραγματικό αλλά και σε παρελθοντικό χρόνο.

Ο μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε το 2018 στο κτήριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο καθηγητής Φυσικής του 1ου ΕΠΑΛ Ηλίας Μπουργάνης, «η ιδέα ξεκίνησε όταν για πρώτη φορά πέρυσι άρχισε ένα νέο πρόγραμμα με τον τίτλο "Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ". Το πρόγραμμα αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε στόχους που δεν μπορούσαμε τα προηγούμενα χρόνια γιατί δεν είχαμε την οικονομική ευχέρεια. Έτσι, σε αυτό το πρόγραμμα εντάξαμε τον μετεωρολογικό σταθμό με αρχικό στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι μαθητές στα μαθήματα του ναυτιλιακού τομέα, γιατί στο 1ο ΕΠΑΛ έχουμε μαθήματα σχετικά με τη μετεωρολογία, και συγκεκριμένα στο μάθημα Ναυσιπλοΐα και Ναυτική Μετεωρολογία. Οπότε από την εγκατάστασή του, οι μαθητές θα είχαν άμεση πρόσβαση στα μετεωρολογικά δεδομένα του σταθμού».

Μέχρι την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού του 1ου ΕΠΑΛ δεν υπήρχε σταθμός που να έδινε καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την πόλη της Κέρκυρας, και που να μπορεί άμεσα ο κόσμος να έχει άμεσα πρόσβαση σε αυτά. «Υπήρχαν μέχρι τότε μετεωρολογικοί σταθμοί που έδιναν τα δεδομένα γύρω από την πόλη, αλλά όχι μέσα στην πόλη της Κέρκυρας. Έτσι σκεφθήκαμε ότι είχαμε πολλούς λόγους για να το υλοποιήσουμε, και πιστεύω ότι λειτουργεί ικανοποιητικά» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Μπουργάνης.

Η εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού έγινε από τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας σε συνεργασία με τους μαθητές. Αρχικά στερεώθηκε ο ιστός στον οποίο τοποθετήθηκε ο μετεωρολογικός σταθμός, στην οροφή του κτηρίου. Από κει, μέσω καλωδίου, έγινε η σύνδεση σε ένα ειδικό μηχάνημα καταγραφής δεδομένων και ακολούθησε η σύνδεση με το διαδίκτυο που τροφοδοτεί on line το server της εταιρείας, με όλα τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Έτσι μπορεί ο οποιασδήποτε μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου να βλέπει όλα τα δεδομένα σε πραγματική στιγμή στην πρωτεύουσα του νησιού.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας δεν μεταδίδει καιρικά προγνωστικά των επόμενων ημερών – βέβαια θα μπορούσε, σύμφωνα με τον καθηγητή, «να χρησιμοποιηθεί από άλλα sites που δίνουν προγνωστικά, και μέσω των δεδομένων που παρέχει και τη χρήση ειδικών αλγορίθμων να χρησιμοποιηθεί ώστε να εξυπηρετεί και για τις προγνώσεις του καιρού».

«Ο μετεωρολογικός σταθμός του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους σταθμούς που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς είναι υψηλών δυνατοτήτων. Θα μπορούσαμε να δώσουμε τα δεδομένα και αυτά να χρησιμοποιούνται για την πρόγνωση του καιρού», λέει.

Το κόστος του σταθμού ήταν μόνο 1.200 ευρώ, και αυτό επιδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Το όφελος από τη λειτουργία του είναι τεράστιο καθώς προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο στους μαθητές του ΕΠΑΛ και ευρύτερα της μαθητικής κοινότητας της Κέρκυρας, αλλά και στους πολίτες και φυσικά στους τουρίστες της πόλης.

«Η επισκεψιμότητα του site μας έχει ανέβει πάρα πολύ. Βέβαια θέλουμε να υλοποιήσουμε κάποιες άλλες σκέψεις που έχουμε, μεταξύ αυτών να τοποθετήσουμε μια μεγάλη οθόνη στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος που εξυπηρετεί το 1ο ΕΠΑΛ, το 5ο Γενικό Λύκειο, το Εσπερινό ΕΠΑΛ και το Δημόσιο ΙΕΚ Κέρκυρας, ώστε να δείχνει τα μετεωρολογικά δεδομένα σε όλους τους καθηγητές και τους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα κινητά τους κατά τις εκπαιδευτικές ώρες. Μόλις βρούμε το επόμενο κονδύλι θα το υλοποιήσουμε άμεσα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Φυσικής.

Ο μετεωρολογικός σταθμός λειτουργεί αυτόματα, χωρίς καμία παρέμβαση, καθώς είναι αυτόνομος. Η λειτουργία του σταματά μόνο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

«Το όφελος από τη λειτουργία του είναι πολλαπλό, καθώς μπορεί ο καθένας να μπει και να δει τα καιρικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, όμως συνάμα χρησιμοποιείται από τους μαθητές σε εξειδικευμένα μαθήματα μετεωρολογίας. Είναι διαφορετικό να βλέπεις απλά νούμερα σε ένα βιβλίο και διαφορετικό να βλέπεις τις μετεωρολογικές μετρήσεις σε έναν μετεωρολογικό σταθμό που σου δείχνει πως γίνονται οι μετρήσεις, τι σημαίνει η κάθε μέτρηση, τι σημαίνει το κάθε νούμερο που βλέπεις» καταλήγει ο Ηλίας Μπουργάνης.

Ευχή όλων των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας, κάποιος από τους μαθητές τους, επηρεασμένος από τον πρωτοπόρο μετεωρολογικό σταθμό του σχολείου, να ακολουθήσει στα επαγγελματικά του βήματα τον κλάδο της Μετεωρολογίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ταπάσκου.
  • Φωτογραφίες: Ηλίας Μπουργάνης.