20 Ιανουάριος 2020, 09:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 10:03

Πορεία στην Κωνσταντινούπολη για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από 13 χρόνια στην Τουρκία και ακόμα ουδείς γνωρίζει την πλήρη αλήθεια.

Ο 52χρονος αρχισυντάκτης εκτελέστηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι, στις 19 Ιανουαρίου 2007, μπροστά στην έδρα της «Agos».

«Για τον Χραντ, για τη δικαιοσύνη», «Δεν ξεχνάμε και δεν θα αφήσουμε τη δολοφονία να ξεχαστεί» ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι ύψωσαν ένα τεράστιο πορτρέτο μπροστά από τα πρώην γραφεία της εφημερίδας και άφησαν γαρίφαλα στο πεζοδρόμιο.

Ο Χραντ Ντινκ ήταν μισητό πρόσωπο για τους Τούρκους εθνικιστές επειδή είχε χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει σκάνδαλο, καθώς είχε εγείρει ερωτήματα η στάση των δυνάμεων ασφαλείας οι οποίες φέρονται να γνώριζαν τόσο για τις απειλές που δεχόταν όσο και για τη συνωμοσία δολοφονίας του.

«Υπάρχουν δικαστήρια σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν γίνεται τίποτα στο όνομα της δικαιοσύνης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεγίτ Ντογκάν, ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος τόνισε ότι είναι αγανακτισμένος. Με αφορμή την 13η επέτειο της δολοφονίας, η Agos δημοσίευσε επιστολές του Τούρκου επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, του συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν και του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμίρτας· και οι τρεις στη φυλακή κατηγορούμενοι για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Εγώ και όσοι φυλακιστήκαμε άδικα χάσαμε την ελευθερία μας για κάποιο διάστημα. (Όμως) ο Χραντ έχασε τη ζωή του λόγω αυτών που έγραψε και είπε», υπογράμμισε ο Οσμάν Καβαλά, ενώ ο Αχμέτ Αλτάν τόνισε: «Μερικοί άνθρωποι αποφάσισαν κεκλεισμένων των θυρών ότι ήταν “ένοχος”. Το μεγαλύτερο έγκλημα του Χραντ ήταν ότι είπε στους Τούρκους πως ο Αρμένιος είναι επίσης άνθρωπος».