19 Ιανουάριος 2020, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2020, 01:04

Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης για τη Λιβύη – Εκεχειρία και αυστηρό εμπάργκο όπλων

  • Το ανακοινωθέν της Διάσκεψης για τη Λιβύη – Εκεχειρία και αυστηρό εμπάργκο όπλων
    (Φωτ.: EPA / Omer Messinger / POOL)

Την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων και τον τερματισμό της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη αποφάσισε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, η λύση που προκρίνεται είναι διπλωματική και όχι στρατιωτική, που απλά θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και το θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι.

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο, καλούνται:

  • Να σταματήσουν τη μεταφορά ένοπλων δυνάμεων.
  • Να δημιουργήσουν μία ενιαία και αποτελεσματική λιβυκή κυβέρνηση, η οποία θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Να αφοπλίσουν τις ένοπλες ομάδες στη Λιβύη και να διασφαλίσουν την ενσωμάτωσή τους στους θεσμούς του κράτους.
  • Να απέχουν από εχθροπραξίες εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών.
  • Να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη διεξαγωγή ελεύθερων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Την ίδια ώρα, η Διάσκεψη του Βερολίνου καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις, ακόμα και με τεχνικά κλιμάκια, ενώ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά την επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Ακόμα, οι ξένοι ηγέτες δεσμεύονται να αποδεχθούν και να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα της ενδολιβυκής πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση της κρίσης και εκφράζουν τη στήριξή τους στη δημιουργία δυνάμεων Ασφαλείας, Αστυνομίας και Στρατού υπό μία κεντρική εξουσία. Τέλος συμφωνήθηκε η δημιουργία 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή των δύο πλευρών.