19 Ιανουάριος 2020, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 21:13

Λευκός καπνός στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Τι αποφασίστηκε

  • Λευκός καπνός στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Τι αποφασίστηκε
    (Φωτ.: EPA / Guido Bergmann / POOL)

Μετά από μια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν τέσσερις ώρες, η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κατέληξε σε ένα ανακοινωθέν που στόχο έχει να άρει στο αδιέξοδο στη λιβυκή κρίση· πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη, οι οικοδεσπότες των συνομιλιών, «αγωνίστηκαν επαναφέρουν τον Χαλίφα Χάφταρ στη διπλωματία αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει».

Η συμφωνία από τη Διάσκεψη του Βερολίνου θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τις ανακοινώσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας έκανε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτικής διευθέτησης της λιβυκής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει την αυστηρότερη τήρηση και την ενίσχυση του εμπάργκο όπλων, αλλά και τη διαβεβαίωση από τα μέλη της Διάσκεψης του Βερολίνου ότι θα σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας τόσο στην αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης (με την οποία συντάσσεται η Τουρκία), όσο και στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (με τον οποίο συντάσσεται η Ρωσία).

«Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός και το πώς αυτή θα διατηρηθεί. Εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο», διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε γνωστό ότι θα σχηματιστεί 10μελής στρατιωτική επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. «Ελπίζουμε ότι όλοι θα σεβαστούν την εκεχειρία», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι όλοι συμφώνησαν στο ότι μια στρατιωτική λύση απλά θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.