19 Ιανουάριος 2020, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 18:15

Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης των πολιτών

  • Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης των πολιτών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) θα χρησιμοποιούν στο προσεχές μέλλον οι πολίτες για όλες τις συναλλαγές τους με το κράτος και τις επιχειρήσεις, αφού θα γίνει ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες.

«Έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, «ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος, και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που θα χρησιμοποιούν οι πολίτες». Άλλωστε, στο σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται και η δημιουργία της κατάλληλης ψηφιακής υποδομής ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή, αλλά και να μπορεί να έχει την ταυτότητά του στο κινητό του τηλέφωνο.

Ακόμα, προανήγγειλε, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δήλωση γέννησης των παιδιών μόνο στους χώρους των μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, ενώ για τη δημοπράτηση του φάσματος του 5G ανέφερε ότι θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020. Συνεπώς, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, θα πρέπει να κάνουν γρήγορα τις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η Ελλάδα στην εποχή αυτών των δικτύων.