19 Ιανουάριος 2020, 17:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 18:01

«Πόλεμος» με το πετρέλαιο στη Λιβύη

  • «Πόλεμος» με το πετρέλαιο στη Λιβύη
    (Φωτ.: EPA / STR)

Λίγο προτού ξεκινήσει στο Βερολίνο η διάσκεψη για τη Λιβύη, στα νότια της χώρας ένοπλες φυλές που ανήκουν στις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ φέρονται να διέκοψαν την παραγωγική και εξορυκτική διαδικασία στα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, τα οποία από κοινού δίνουν 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Χθες, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έδωσε το πράσινο φως και για την αναστολή των εξαγωγών αργού πετρελαίου από τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, και ειδικότερα στις περιοχές Μπρέγκα, Ρας Λάνουφ, Χαρίγκα, Ζουετίνα και Σίντρα όπου έχουν αποκλειστεί οι τερματικοί σταθμοί πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Λιβυκό Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου, από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις «χάνονται» 800.000 βαρέλια την ημέρα και έσοδα 55 εκατ. δολαρίων.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός καταγγέλλει ότι έσοδα από το αργό πετρέλαιο χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Τρίπολης για την πληρωμή των ξένων μισθοφόρων. Από τη μεριά της η κυβέρνηση Σάρατζ προειδοποίησε προχθές ότι η αναστολή των εξαγωγών θα οδηγήσει σε ασφυξία την οικονομία της Λιβύης, καθώς πρόκειται για τη βασική πηγή εσόδων της.