19 Ιανουάριος 2020, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 16:36

ΥΠΕΞ για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ: Επεκτατικές βλέψεις που δεν δημιουργούν τετελεσμένα

  • ΥΠΕΞ για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ: Επεκτατικές βλέψεις που δεν δημιουργούν τετελεσμένα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με αφορμή την νέα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας να στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο θαλάσσιο οικόπεδο G της κυπριακής ΑΟΖ.

Και συνεχίζει το ΥΠΕΞ: «Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

»Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους.

»Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα».

Καταδικάζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παράλληλα, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκιμάζει την κίνηση της Τουρκίας να αποστείλει σκάφος εξόρυξης για παράνομες δραστηριότητες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το διεθνές δίκαιο, οι Αρχές της καλής γειτονίας πρέπει να γίνονται σεβαστά, επισημαίνει ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι αντίθετες ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.