19 Ιανουάριος 2020, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2020, 14:40

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Αποχωρεί το «Yavuz» από την κυπριακή ΑΟΖ
    Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Στη θαλάσσια περιοχή, στο νότιο τμήμα της Κύπρου, έφτασε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Άγκυρα, το «Γιαβούζ» βρίσκεται στο «τεμάχιο» G, από την Παρασκευή (17/1), προκειμένου να ξεκινήσει την τρίτη του γεώτρηση. Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τού τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι, αναφέρεται ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πήγε στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικόπεδο, στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων που έδωσε η «κυβέρνηση» της «τδβκ», το έτος 2011, στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου.

Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, σε αυτό το «τεμάχιο», οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες και έχουν τουλάχιστον τα ίδια «δικαιώματα» με τους Ελληνοκύπριους. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι στην περίπτωση που βρεθεί εκεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, οι δύο πλευρές θα διαμοιραστούν και τα έσοδά του. Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η πρόταση που υπέβαλαν στις 13 Ιουλίου του 2019 οι τουρκοκυπριακές «αρχές», για διαμοιρασμό των πηγών φυσικών αερίου και των εσόδων τους, εξακολουθεί να ισχύει και αποτελεί σημαντική ευκαιρία για λύση.

Το τουρκικό υπουργείο υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει μείνει σιωπηλή από το 2003 απέναντι στην «παραβίαση των δικαιωμάτων» της χώρας και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο. «Η ΕΕ ως προτεραιότητά της πρέπει να τερματίσει την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, η οποία υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης απέχει από την πραγματικότητα και είναι προκατειλημμένη», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

  • Πηγές: philenews / ΚΥΠΕ.