18 Ιανουάριος 2020, 19:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 19:01

Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος

  • Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη: Ποια είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος
    Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχεται την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η οποία θα είναι παρούσα στη διάσκεψη του Βερολίνου (φωτ.: EPA)

Ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών και η πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων αποτελούν τα βασικά σημεία του εγγράφου των Ηνωμένων Εθνών, επί του οποίου θα επιδιωχθεί την Κυριακή (19/1) στο Βερολίνο η συναίνεση των συμμετεχόντων στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου μεταβαίνουν στη Γερμανία
Την πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος, όπως η πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και ο στρατός, καθώς και την απόρριψη των παράνομων ξένων παρεμβάσεων στη Λιβύη, θα υποστηρίξει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος μεταβαίνει στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη.

Το γεγονός αυτό προκύπτει (και) από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γιτ, που μεταβαίνει στη Γερμανία για να συμμετάσχει στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, θα επαναλάβει τις απόψεις του Αραβικού Συνδέσμου για μία συνολική πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος, η στάση του Αραβικού Συνδέσμου περιλαμβάνει επίσης την έκκληση στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη μόνιμη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επανάληψη του εθνικού διαλόγου στο στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκάσαν Σαλάμε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.