18 Ιανουάριος 2020, 15:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 14:56

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Διέρρευσε το προσχέδιο του ανακοινωθέντος

  • Διάσκεψη για τη Λιβύη: Διέρρευσε το προσχέδιο του ανακοινωθέντος
    Δρακόντεια είναι τα μέτρα στο Βερολίνο για τη διάσκεψη για τη Λιβύη (φωτ.: EPA / Filip Singer)

Άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός προβλέπει, μεταξύ άλλων, το προσχέδιο του ψηφίσματος της Διάσκεψης του Βερολίνου που θα γίνει αύριο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ επικαλούμενη δημοσιεύματα από τη Λιβύη που με τη σειρά τους βασίζονται σε εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη διαρροή, θα ζητείται η δέσμευση όλων για τη μη παρέμβαση στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στην εκεχειρία, θα ζητείται και η απόσυρση των βαρέων όπλων και η διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων. Σε παρόμοιο ύφος είναι και οι δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ, ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η εμπλοκή ξένων δυνάμεων.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας, και πρόσθεσε: «Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης».