18 Ιανουάριος 2020, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 13:54

Επικοινωνία Μητσοτάκη-ΕΕ ενόψει της διάσκεψης για τη Λιβύη

  • Η ομιλία Μητσοτάκη στην 75η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (βίντεο) 2
    (Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Μεγάλης διάρκειας τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, μία ημέρα μετά τον «αιφνιδιασμό» της Αθήνας με την επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ. Το τηλεφώνημα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, έγινε με πρωτοβουλία του Σαρλ Μισέλ.

Στο επίκεντρο, όπως είναι φυσικό, βρέθηκαν η αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Αθήνα δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί πολύ σημαντικό να υποστηριχθούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου στις συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα, έστω και αν και χθες η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θα συζητηθούν ζητήματα θαλάσσιων συνόρων.

Στο τηλεφώνημα με τον Σαρλ Μισέλ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων», στα οποία τονίζεται η ακυρότητα του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβουν μέρος στην αυριανή διάσκεψη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμφώνησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα με τη Λιβύη και την Τουρκία θα εκφραστούν διά των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.