18 Ιανουάριος 2020, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 14:32

Ο Ερντογάν απειλεί εμμέσως την ΕΕ για τη Λιβύη

  • Έκτακτο: Ο Ερντογάν υπέγραψε το διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Bartlomiej Zborowski)

Με ένα άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Politico μία ημέρα πριν από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί ότι το να αφεθεί η Λιβύη στα χέρια ενός πολέμαρχου (έτσι αποκαλεί τον Χαλίφα Χαφτάρ) «θα είναι ένα ιστορικό λάθος».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος διατυπώνει έμμεσες απειλές κατά της Ευρώπης για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία, και διαμηνύει ότι η λύση περνά μέσα από τη χώρα του.

Επιπλέον δεν διστάζει να δώσει μαθήματα στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιτίθεται κατά του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζει τους «πραξικοπηματίες», και σημειώνει: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και ότι η Τουρκία θα εκπαιδεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές ενάντια στην τρομοκρατία και στο εμπόριο ανθρώπων. «Αν καταρρεύσει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η αλ Κάιντα που χάνουν στρατιωτικά σε Συρία και Ιράκ θα βρουν γόνιμο έδαφος και θα επιστρέψουν», τονίζει και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει στον κόσμο ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αρένα.