18 Ιανουάριος 2020, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 11:31

Ξεκινά σήμερα το καρναβάλι της Πάτρας 2020

  • Ξεκινά σήμερα το καρναβάλι της Πάτρας 2020
    Στους δρόμους της Πάτρας ο τελάλης με το καρναβαλικό άρμα (φωτ.: Facebook / Δήμος Πατρεών)

Σε χαρούμενους και ξέγνοιαστους καρναβαλικούς ρυθμούς μπήκε από σήμερα το πρωί η πόλη της Πάτρας, στέλνοντας για ακόμη μία χρονιά μηνύματα κεφιού και αισιοδοξίας. Οι καρναβαλικές δράσεις ξεκίνησαν με τον τελάλη και το μουσικό άρμα, θα συνεχιστούν με την παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στο δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, και θα ολοκληρωθούν με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου.

Ειδικότερα, στις 12:00 αναμένεται να φτάσει στο δημαρχείο η καρναβαλική πομπή, αποτελούμενη από τη δεκαμελή ομάδα ακροβατικής γιόγκα X-Saltibagos, την μπάντα πνευστών Ουλαλούμ, μέλη του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας», της γνωμοδοτικής και κριτικής επιτροπής, μασκαράτες και καρναβαλιστές, τους οποίους θα συνοδεύουν η τελάλης και το μουσικό άρμα.

Στη συνέχεια, υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς, ο δήμαρχος θα παραλάβει το καρναβαλικό λάβαρο από την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Ήρα Κουρή.

Την εκδήλωση αναμένεται να σφραγίσει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου, με τους εκπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών να προσφέρουν τη δική τους γλυκιά πινελιά με τις σοκολατορίψεις τους από το μπαλκόνι του δημαρχείου.

Στις 21:00 η επίσημη τελετή έναρξης
Λίγες ώρες αργότερα θα ξεκινήσει και επίσημα το πατρινό καρναβάλι του 2020 με την τελετή έναρξης στην πλατεία Γεωργίου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της τελετής είναι του Ιωάννη Κοψίνη και είναι προσαρμοσμένη στον κύκλο, βασικό χαρακτηριστικό του θέματος του φετινού πατρινού καρναβαλιο, με τον τίτλο «Υπέρ, περί, ανά ... κύκλο κάνω στη χαρά».

Η τελετή θα ξεκινήσει δύο πομπές μεταμφιεσμένων καρναβαλιστών με κρουστά, ενώ το καλλιτεχνικό κομμάτι θα είναι ένα θέαμα με έντονους χορευτικούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, θα ξεδιπλωθούν χορευτικά δρώμενα με έξι χορογραφίες των χορογράφων Βίκυς Αγόρα και Louis Mentes, μία χορογραφία της Μαρίας Σιολέ με την ομάδα Rising Flames και ακροβατικά της ομάδας των X-Saltibagos, ενώ θα εμφανιστεί και η μπάντα Passepartout.

Παράλληλα, οι σύλλογοι των σοκολατοριχτών «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες», «Σοκολατοπαίχτες» και «Σοκολατοβροχή» θα ζωντανέψουν το έθιμο του σοκολατοπόλεμου.

Καινούργιο στοιχείο φέτος θα αποτελέσει το projection 3d video mapping που αναμένεται να μεταμορφώσει γιορτινά την πρόσοψη του δημοτικού θεάτρου «Απόλλων», αναδεικνύοντας τα καλαίσθητα αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία του ιστορικού κτηρίου με χρήση προτζέκτορα, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις μέσα από ένα μουσικό χαλί που αποτελεί σύνθεση των Deadbeat Escapement και παραγωγή του Alek Olafsson.

Η τελετή θα κλείσει με τη ρίψη πυροτεχνημάτων που θα φωτίσουν τον πατραϊκό ουρανό, ενώ η πρώτη καρναβαλική νύχτα θα ολοκληρωθεί με πάρτι και χορούς.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Η. Κάνιστρας.