18 Ιανουάριος 2020, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 12:15

Λιβύη: Μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου, εντείνει την πίεση ο Χάφταρ

  • Λιβύη: Μπλόκο στις εξαγωγές πετρελαίου, εντείνει την πίεση ο Χάφταρ
    (Φωτ.: EPA / Sabri Elmhedwi)

Τις εξαγωγές αργού πετρελαίου ανέστειλαν τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου. Η κίνηση αυτή έρχεται λίγο πριν από τις συνομιλίες κατά τις οποίες η Γερμανία και ο ΟΗΕ θα επιχειρήσουν να πείσουν τον στρατάρχη και τους ξένους υποστηρικτές του να τερματιστούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους 9 μήνες για την κατάληψη της Τρίπολης όπου έχει την έδρα της η αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φάγεζ ας Σάρατζ.

Οι εξαγωγές μία ημέρα πριν από το κλείσιμο των λιμανιών υπολογίζονταν στο 1,3 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έδωσε το πράσινο φως στις φυλές που βρίσκονται στις τάξεις του να προχωρήσουν στο κλείσιμο των λιμανιών. Τα έσοδα από το αργό πετρέλαιο θεωρούνται ότι χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Τρίπολης για την πληρωμή των ξένων μισθοφόρων. Από τη μεριά της η κυβέρνηση Σάρατζ προειδοποίησε χθες ότι η αναστολή των εξαγωγών θα οδηγήσει σε ασφυξία την οικονομία της Λιβύης, καθώς πρόκειται για τη βασική πηγή εσόδων της.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση της Τουρκίας να στείλει δυνάμεις στη Λιβύη για να βοηθήσουν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης άλλαξε τους συσχετισμούς στα πεδία των μαχών και αναίρεσε το πλεονέκτημα που είχε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός ο οποίος χρησιμοποιεί Ρώσους μισθοφόρους και οπλισμένα UAVs που ανήκουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.