18 Ιανουάριος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 09:33

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ο αιφνιδιασμός από την Ελλάδα, ο πήχης των προσδοκιών

  • Διάσκεψη για τη Λιβύη: Ο αιφνιδιασμός από την Ελλάδα, ο πήχης των προσδοκιών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Μια σημαντική κίνηση στη διπλωματική σκακιέρα θεωρείται ότι έκανε η Αθήνα με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στο παρά πέντε της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η Ελλάδα η οποία, όπως έγινε σαφές και από το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη-Μέρκελ, είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένη από τον αποκλεισμό της από τις συνομιλίες. Έχει δε διαμηνύσει ότι θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής εφόσον προωθηθεί μια πολιτική λύση που δεν θα προβλέπει ανάκληση του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Ένα από τα πρόσωπα-κλειδιά είναι σαφώς ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα έστειλε το μήνυμα ότι συντάσσεται με τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς απορρίπτει τη συμφωνία της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Σάρατζ και καταγγέλλει τον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.

Η ελληνική θέση για τη Λιβύη, την οποία εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, είναι ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν όλα «τα ξένα στοιχεία» από τη χώρα, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και η Αθήνα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Λίβυου στρατάρχη δημιουργεί μια υπεραξία «και για τη δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για τη δική μας πλευρά».

Η επίσκεψη του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού «αναξιόπιστο».

Στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, εκτός από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές Χαφτάρ-Σάρατζ, έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στόχος είναι ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Λιβύη και η εξεύρεση πολιτικής λύσης, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τοποθετούν τον πήχη απλά στην επίτευξη μιας βιώσιμης εκεχειρίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να ρίξουν νερό στο κρασί τους, και κατά κύριο λόγο πώς θα καταστεί εφικτός ο «αποκλεισμός» των εξωγενών παραγόντων που σπεύδουν στη Γερμανία με τη δική τους ατζέντα. Πάντως, δημοσίευμα του Bloomberg τονίζει ότι η ΕΕ ίσως χρειαστεί να επεκτείνει τον κατάλογο ανησυχιών της, με φόντο την πολιτική για την Τουρκία και τη Λιβύη.

Τα διεθνή ΜΜΕ διερωτήθηκαν αν η απουσία της Ελλάδας από το Βερολίνο είναι αποτέλεσμα των τουρκικών πιέσεων προς τη Γερμανία, κάτι το οποίο το αρνείται η γερμανική πλευρά. Στο πλαίσιο αυτό η Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι εκτός της ατζέντας, και ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα της συντάσσεται με την «κοινή ευρωπαϊκή θέση» που θεωρεί άκυρα τα μνημόνια κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης.