18 Ιανουάριος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουάριος 2020, 08:46

Σε κλοιό διαδηλωτών ο Μακρόν, ο οποίος φυγαδεύτηκε από θέατρο (βίντεο)

Επιχείρηση απομάκρυνσης του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του από το θέατρο Μπουφ ντι Νορ στο Παρίσι έστησαν χθες το βράδυ οι γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής του Γάλλου προέδρου, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η παράσταση.

Το προεδρικό ζεύγος απομακρύνθηκε άρον-άρον, με τους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων να κάνουν έναν κλοιό προστασίας και παράλληλα να απωθούν τους διαδηλωτές.

Τα συνδικάτα στη Γαλλία έχουν κηρύξει από τις 5 Δεκεμβρίου πανεθνική απεργία διαρκείας ως απάντηση στα μέτρα του Εμανουέλ Μακρόν για το συνταξιοδοτικό που πλήττουν ιδιαιτέρως όσους εργάζονται στις συγκοινωνίες. Η έκταση των κοινωνικών αντιδράσεων είναι τέτοια που η γαλλική κυβέρνηση στις 11 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να αποσύρει από το νομοσχέδιο την πρόβλεψη που δίνει κίνητρα στους Γάλλους να εργαστούν έως την ηλικία των 64 ετών.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ σε επιστολή του σε συνδικάτα, οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική ισορροπία του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2027, διαφορετικά θα επανέλθει η αύξηση των ορίων για πλήρη σύνταξη.